The search engine uses only one word / Motorul de cautare foloseste un singur cuvant.


观看在线电影
整个时代最优秀的电影

Recieve news about this website directly to your mailbox
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

John Joseph „Jack” Nicholson (n. 22 aprilie 1937) este un actor, regizor, producător şi scenarist american recunoscut şi apreciat pentru rolurile sale complexe.

Nicholson a fost nominalizat la Premiul Oscar de 12 ori, câştigand de trei ori: de două ori pentru cel mai bun actor în rol principal şi o dată pentru cel mai bun actor în rol secundar. Este la egalitate cu Walter Brennan în topul actorilor cu cele mai multe premii Oscar (trei) şi pe locul doi, după Katherine Hepburn la total (patru). Este de asemenea unul dintre cei doi actori nominalizaţi la premiul Oscar în fiecare deceniu începând cu 1960; celălalt este Michael Caine. A câştigat 7 Globuri de Aur şi a primit premiul „Kennedy Center Honor” în 2001. În 1994 a devenit unul dintre cei mai tineri actori deţinători ai Premiului Institutului de Film American pentru întreaga activitate.

Filme notabile în care a jucat sunt, în ordine cronologică: Easy Rider, Five Easy Pieces, Chinatown, Zbor deasupra unui cuib de cuci, Profesiunea: reporter, Strălucirea, Cuvinte de alint, Batman, A Few Good Men, Mai bine nu se poate, About Schmidt, Something's Gotta Give şi Cârtiţa.

Nicholson s-a născut în Manhattan, New York City, fiul lui June Frances Nicholson care se căsătorise cu italo-americanul Donald Furcillo cu 6 luni înainte, la Elkton, Maryland pe 16 octombrie 1936. Deşi era căsătorit cu altă persoană, Furcillo s-a oferit să aibă grijă de copil însă mama lui June, Ethel, a insistat ca aceasta să lase copilul în grija ei pentru ca fiica sa să-şi poată continua cariera de dansatoare. Cu toate că Furcillo a pretins că el este tatăl lui Nicholson dar şi că a comis bigamie prin mariajul cu June, biograful Patrick McGilligan, care a scris "Jack's Life", a susţinut că letonul Eddie King, managerul lui June, ar fi adevăratul tată al lui Jack, relatând totodată şi că June, mama actorului, nu a fost nici ea sigură cine este tatăl copilului. Nicholson a refuzat să facă testul ADN pentru a lămuri problema. Mama lui Nicholson avea rădăcini irlandeze, engleze şi olandeze.

Nicholson a crescut cu convingerea că bunicii lui, John Joseph Nicholson şi Ethel May Rhoads erau de fapt părinţii lui. Nicholson a aflat că "părinţii" săi erau de fapt bunicii şi că "sora" sa era de fapt mama lui doar în 1974 după ce a fost informat de către un jurnalist de la "Time Magazine" care făcea un reportaj despre el . Până la acea dată , atât mama cât şi bunica sa muriseră. Nicholson a declarat că nu ştie cine este tatăl său afirmând că: "Doar Ethel şi June ştiau, dar nu au spus nimănui acest lucru".

Nicholson a crescut în Neptune City, Jersey, în religia catolică a mamei sale. Nick, cum era numit de prietenii din Liceul Manasquan, a fost votat "clovnul clasei" de către promoţia din 1954. În ziua de azi un premiu pentru teatru ce se acordă în Liceul Manasquan îi poartă numele. În 2004 Nicholson a fost prezent la reuniunea de 50 de ani de la absolvire, acompaniat de mătuşa sa, Lorraine.

Când cariera de actor părea pierdută, Nicholson părea resemnat la o carieră în spatele camerelor ca şi regizor sau scenarist. Primul său succes în postura de scenarist a apărut în 1967 odată cu The Trip, în care au jucat Peter Fonda şi Dennis Hopper. A scris de asemenea scenariul filmului Head, în care a jucat trupa The Monkees. În plus, s-a ocupat şi de coloana sonoră a filmului. Însă cu un loc liber rămas în productia Easy Rider, cu Peter Fonda şi Dennis Hopper, Nicholson a înregistrat primul mare succes ca actor. A interpretat rolul unui avocat alcoolic, George Hanson, pentru care a primit prima sa nominalizare la Oscar. Pentru rolul lui Hanson, Nicholson a avut mare noroc întrucât rolul era iniţial dat lui Rip Torn care era prieten apropiat cu scenaristul Terry Southern însă Torn a părăsit producţia în urma unui conflict cu regizorul Dennis Hopper.

A urmat o nominalizare pentru Cel mai Bun Actor pentru rolul său definitoriu din Five Easy Pieces ( 1970 ) , ce include celebrul dialog legat de salata de pui despre a obţine ceea ce - ţi doreşti . În acelaşi an a jucat în transpunerea cinematografică a piesei On a Clear Day You can See Forever deşi majoritatea secvenţelor în care Jack apare nu au fost incluse în varianta finală a filmului .

Alte roluri notabile includ pe cele din : The Last Detail ( 1973 ) în regia lui Hal Ashby pentru care a fost premiat cu premiul pentru Cel mai Bun Actor la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes , dar şi pe cel din thrillerul Chinatown ( 1974 ) în regia lui Roman Polanski . A jucat de asemenea în Tommy în regia lui Ken Russel după albumul trupei The Who dar şi în Professione : reporter ( The Passenger ) ( 1975 ) regizat de Michelangelo Antonioni .

Nicholson a câştigat Oscarul la categoria Cel mai Bun Actor pentru interpretarea sa personajului "Randle P. McMurphy" în filmul One Flew over The Cuckoo's Nest, o adaptare după romanul cu acelaşi nume al lui Ken Kessey. Filmul a fost regizat de Milos Forman în 1975. Oscarul lui Jack Nicholson a coincis cu cel al actriţei Louise Fletcher pentru rolul asistentei "Ratched".

După primirea premiului Oscar, Jack Nicholson a apărut în roluri mai neobişnuite cum ar fi cel din The Last Tycoon, unde joacă alături de Robert De Niro. A jucat în westernul lui Arthur Penn, The Missouri Breaks cu scopul de a lucra alături de Marlon Brando. A urmat pentru el a doua experienţă regizorală în westernul de comedie Goin' South. În 1971, a regizat primul său film Drive, He Said.

Deşi nu a fost nici măcar nominalizat pentru rolul din filmul lui Stanley Kubrick, The Shining, (1980), acesta a rămas unul din cele mai reuşite roluri ale lui Nicholson. Următorul său Oscar pentru Cel mai Bun Actor în Rol Secundar i-a fost acordat pentru rolul unui astronaut retras, Garrett Breedlove, în filmul lui James L . Brooks Terms of Endearment. Nicholson a continuat să lucreze cu acelaşi profesionalism şi în anii '80, când a jucat în producţii cum ar fi : The Postman Always Rings Twice (1981), Reds (1981), Prizzi's Honor (1985) şi Ironweed (1987), filme pentru care a obţinut trei nominalizări la premiul Oscar.

Nicholson a refuzat rolul lui John Book în filmul Witness. Filmul Batman din 1989, în care Nicholson joacă rolul unui criminal psihopat, Jokerul, a fost un succes de proporţii din care actorul a avut un câştig în valoare de 60 de milioane de dolari. S-a luat în considerare ca Nicholson să continue rolul Jokerului în Batman Triumphant din 1999, însă Warner Bros. Pictures a anulat proiectul. În prezent, Jack Nicholson este singurul actor în viaţă care l-a interpretat pe Joker în filme Batman oficiale întrucât Cesar Romero, Jokerul din serialul Batman, a murit în 1994 iar Heath Ledger, Jokerul din The Dark Knight a decedat în 2008.

Pentru rolul Col. Nathan R. Jessep din A Few Good Men, un film despre o crimă din cadrul Marinei Americane, Nicholson a primit încă o nominalizare la Oscar. Pelicula conţine celebra scenă în care Nicholson izbucneşte : "You can't handle the truth!". În 1996, Nicholson a colaborat încă o dată cu regizorul Tim Burton pentru filmul Mars Attacks! .

Nu toate rolurile lui Nicholson au fost bine primite. A fost nominalizat la Zmeura de Aur pentru interpretările din Man Trouble (1992) şi Hoffa (1992). Cu toate acestea, pentru rolul din Hoffa a fost nominalizat şi la Globurile de Aur .

Nicholson avea să câştige următorul premiu Oscar pentru Cel mai Bun Actor cu rolul lui Melvin Udall, un scriitor nu tocmai normal din fimul romantic As Good as It Gets(1997), regizat de James L. Brooks. Oscarul lui Nicholon a coincis încă odată cu Premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă acordat lui Helen Hunt pentru rolul unei chelneriţe din Manhattan, ale cărei sentimente faţă de Udall, client fidel la restaurantul în care aceasta lucrează, oscilează între dragoste şi ură.
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one