The search engine uses only one word / Motorul de cautare foloseste un singur cuvant.


观看在线电影
整个时代最优秀的电影

Recieve news about this website directly to your mailbox
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Heath Andrew Ledger (n. 4 aprilie 1979, Perth, Australia – 22 ianuarie 2008, New York City, SUA) a fost un actor de televiziune şi film nominalizat la BAFTA, Globul de Aur şi Premiile SAG şi laureat, post mortem, al Premiilor Academiei Americane de Film. După ce a apărut în roluri la teviziune în anii 1990, Ledger şi-a dezvoltat o carieră în film apărând în peste 20 de filme. S-a lansat şi în filme controversate dar şi în succese de box-office incluzând peliculele 10 Things I Hate About You, The Patriot, Monster's Ball, A Knight's Tale, Brokeback Mountain şi The Dark Knight. Pentru interpretarea lui Ennis Del Mar din Brokeback Mountain, Ledger a fost recompensat cu premiul Criticilor din New York pentru cel mai bun actor în 2005 şi în 2006 îşi adjudecă premiul de “Cel mai bun actor” din partea Institutului de film Australian şi este nominalizat la Oscar în 2005 pentru “Cel mai bun actor într-un rol principal şi la premiile BAFTA din 2006 pentru “Cel mai bun interpretat un personaj pe nume “Robbie Clark”, bazat pe o perioadă de viaţă a lui Bob Dylan.

Ca o adăugare la munca lui de actor, de producător şi regizor al unor videoclipuri muzicale, acesta a aspirat de asemenea la un post de regizor de film.

Heath Ledger s-a născut la 4 aprilie 1979, in Perth, Australia, fiul lui Sally Ledger Bell (născută Ramshaw), o profesoară de franceză, şi Kim Ledger, şofer pe maşini de curse şi inginer, a cărui familie a înfiinţat şi deţinut mult-cunoscuta Fundaţie pentru Inginerie Ledger.Trustul caritabil Sir Frank Ledger este numit dupa stră-bunicul lui. Ledger a terminat Şcoala primară Mary's Mount din Goosberry Hill iar mai apoi Guildford Grammar School, unde a avut primele sale roluri, acesta jucând în piesa şcolii, o adaptare dupa Peter Pan, la vârsta de 10 ani. Parinţi lui sau despărţit pe când el avea 10 ani şi au divorţat când avea 11. Sora mai mare a lui Ledger, Kate, o actriţă, iar mai târziu o publicistă, faţă de care era foarte apropiat, la inspirat în jocul lui pe scenă. Ceilalţi fraţii a lui Heath şi Kate au fost două surori vitrege, Ashleigh Bell(n,1989), fica mamei cu cel de-al doilea soţ, Roger Bell, şi Olivia Ledger (n.1997), fica tatălui cu cea de-a doua soţie şi tot-odată mama lor vitregă, Emma Brown. Ledger a fost un avid jucător de şah, câştigând Campionatul de juniori din Australia de Vest la vârsta de 10 ani. Ca şi adult, deseori a jucat împotriva altor împătimiţi ai jocului în Washington Square Park. Adaptarea lui Allan Scott dupa roman despre şah, [[The Queens Gambiy, de Walter Travis, film pe care la momentul morţii lui plănuia să-l interpreteze şi să-l regizeze, şi care avea să fie primul lui film în postura de regizor. Printre cele mai notabile relaţii romantice ale lui Ledger, se referă la cea cu Heather Graham, avută timp de câteva luni în 2000 si 2001, şi relaţia lungă cu suişuri şi coborâşuri pe care a avuto cu Naomi Watts, pe care a întâlnit-o în timpul filmărilor la Ned Kelly şi cu care a locuit de câteva ori din 2002 până în 2004. În vara lui 2004, a cunoscut-o şi a început să se întalneasca cu Michelle Wiliams pe platourile de la Brokeback Mountain, iar fica lor, Matilda Rose, sa născut la 28 octombrie, în New York. Naşi ficei lui Ledger au fost Jake Gylenhaal, co-starul din Brokeback Mountain, şi colega lui Wiliams din Dawsons Creek, Busy Philipps. Problemele lui Ledger cu paparazzi din Australia, au grăbit decizia acestuia de a se muta din reşedinţa acestuia din Bronte, New South Wales, în Statele Unite, unde a împărţit un apartament cu Williams, în Boerum Hill, Brooklyn, din 2005 până în 2007. În Septembrie 2007, tatăl lui Williams, a confirmat pentru ediţia din Sydney a Daily Telegraph că Ledger şi Willims au pus capăt relaţiei lor. După despărţirea cu Williams, la sfârşitul lui 2007 şi începutul lui 2008, presa de scandal a vehiculat cum că Ledger ar fi avut nişte relaţii amoroase cu modelul Helena Christensen şi Gemma Ward şi cu actriţa Mary-Kate Olsen

Cariera

Anii 1990

La 16 ani, Ledger a optat pentru o absolvire mai devreme a examenelor şi a părăsit şcoala pentru a urma o carieră în actorie. Alături de cel mai bun prieten, Trevor DiCarlo, Ledger a tranversat ţara cu maşina până la Sydney. S-a reîntors la Perth pentru seria TV Sweat(1996), serial în care a jucat rolul unui ciclist homosexual. În 1996, înainte de debutul acestuia în filmul australian Blackrock, Ledger sa implicat în drama Roar, produsă de Fox Broadcasting. Aceasta a fost imediat urmată de un rol în Home and Away, unul dintre cele mai de succes show-uri din Australia. În 1999, Ledger a jucat în comedia pentru tineri, 10 Thigs I Hate About You şi de asemenea a avut rolul principal in premiatul film, Two Hands, regizat de Gregor Jordan.

Anii 2000

Din 2000 până în 2005, a jucat în The Patriot, Monsters Ball, A Knights Tale, The Four Feathers, Ned Kelly, The Order şi The Brothers Grimm. În 2001 a câştigat premiul ShoWest pentru starul masculin de mâine pentru performanţa sa din The Patriot şi A Knight's Tale. Ledger a primit premiul pentru cel mai bun actor în 2005 din partea Criticilor de film din New York şi Criticilor de fim din San Francisco pentru rolul din Brokeback Mountain, unde joacă rolul unui fermier din Wyoming, Ennis Del Mar, care are o aventură cu călăreţul de rodeo, Jack Twist, rol jucat de Jake Gyllenhaal. A primit de asemenea o nominalizare la Globurile de Aur pentru Cel mai bun actor într-o dramă şi o nominalizare din partea Premiilor Academiei, pentru interpretarea sa. La vârsta de 26 ani, Heath Ledger a devenit unul din cei mai tineri nominalizaţi vreodată la premiile Oscar pentru cel mai bun actor. În cronica din The New York Times a filmului, criticul Stephern Holden scrie: "Atât domnul Ledger cât şi domnul Gyllenhaal au făcut acestă superbă poveste de dragoste, fizic palpabilă. E o superbă interpretare, la fel de bună ca cea mai bună a lui Marlond Brando şi Sean Penn. " Într-o cronică a Rolling Stones, Peter Travers afirma: "Interpretarea magnifică a lui Ledger e un miracol actoricesc. El pare să plângă din interior. Ledger ştie nu numai cum Ennie se mişcă, vorbeşte şi ascultă, el ştie cum să respire. A-l vedea inhalând mirosul unui tricou atârnat în dulapul lui Jack este ca şi cum ai masura durerea unei iubiri pierdute."

De asemenea în 2005, Ledger a ilustrat o versiune fictivă a lui Giacomo Casanova în Casanova, o comedie romantică în care joacă alături de Sienna Miller. În 2006, Ledger este invitat să se alature Academiei de Film, Arte si Ştiinţe. După Brokeback Mountain, următoarea lansare a lui Ledger a fost o reîntoarcere la rădăcinile lui australiene, jucând alături de Abbie Cornish în Candy, ca o pereche de tineri eroi dependenţi care încearcă să se elibereze de dependenţa lor, într-o adaptare a romanului lansat in 1998, Candy: A Novel of Love and Addiction.

În 2007, este unul dintre cei şase actori care ilustrează diferite etape din viaţa lui Bob Dylan în filmul Im not There. Înainte ca Brad Pitt să accepte rolul dupa retragerea lui Ledger din proiect, în decembrie 2007, Ledger trebuia să joace alături de Sean Penn, într-un rol secundar în Tree of Life, regizat de Terrence Malick.

Ledger la jucat pe Joker în Cavalerul Negru, film regizat de Christopher Nolan, urmare a filmului din 2005 Batman Begins, care a fost lansat pe 18 iulie, 2008. Cavalerul Negru era în post-producţie la momentul morţii actorului. David Denby în cronica lui din The New Yorker, afirma ca Ledger îl interpretează pe Joker într-o manieră "sinistră şi înfricoşătoare", care după spusele lui îi conferă filmului elementul de succes. Denby conclusioneaza faptul că Ledger "fascinează" în fiecare scenă. Colegii Christian Bale, Maggie Gyllenhaal şi Michael Caine militează pentru acordarea premiului post-mortem din partea academiei pentru munca depusă de acesta în film.

The Imaginarium of Doctor Parnassus, în care Ledger a fost cooptat într-un rol secundar important, era încă în producţie la data la care a decedat.

Name
Email
Comment
Or visit this link or this one