The search engine uses only one word / Motorul de cautare foloseste un singur cuvant.


观看在线电影
整个时代最优秀的电影

Recieve news about this website directly to your mailbox
Alan Alda (n. 28 ianuarie 1936) este un actor, regizor şi scenarist american. A devenit faimos în special pentru rolul Hawkeye Pierce din serialul de televiziune M*A*S*H.

Alda si-a inceput cariera in 1950 ca membru al Compass Players in comedie. In 1966 a jucat in muzicalul The Apple Tree pe Broadway; el a fost nominalizat pentru premiul Tony pentru "Cel mai bun actor".

Alda si-a facut debutul ca actor pe Hollywood cu un rol secundar in Gone are the Days!-versiune cinematografica a unei piese de succes de pe Broadway si anume Purlie Victorious. Au urmat alte roluri in filme ca autorul,umoristul si actorul George Plimpton in filmul Paper Lion,deasemenea in The Extraordinary Seaman (1969) si thriller-ul The Mephisto Waltz, alaturi de actrita Jacqueline Bisset. In acelasi timp, Alda a aparut ca un panelist in filmul din 1968- What's My Line? si in filmul I've Got a Secret(1972).

Sezoanele M*A*S*H(1972–1983)

La inceputul anului 1972 Alda a fost audiat si ales pentru rolul "Hawkeye Pierce" din adaptarea pentru televiziune a filmului MASH din 1970. A fost nominalizat pentru 21 de premii Emmy si a castigat cinci.A luat parte la scrierea a nouasprezece episoade, dintre care si cel final, si a regizat 32 de episoade. Deasemenea a fost prima persoana care a castigat premiul Emmy pentru interpretare,scris si regizare pentru aceleasi serii. Sub supravegherea sa, M*A*S*H a deschis si descris publicului multe probleme politice. Ca rezultat, cei 11 ani ai M*A*S*H-ului sunt in general impartiti in 2 parti: anii de comedie Larry Gelbart/Gene Reynolds (1972-1977) si anii de drama Alan Alda(1977-1983).

Dupa M*A*S*H

Alan Alda a interpretat deasemenea rolulu unui castigator al premiului Nobel-fizicianul Richard Feynman in piesa QED. Cu toate ca Peter Parnell a scris piesa, Alda a co-regizat fiind o adevarata sursa de inspiratie. Alda a aparut deseori in filmele lui Woody Allen si a fost "guest star" de cinci ori in ER, in rolul mentorului Dr-ului Kerry Weaver, Gabriel Lawrence. Alda a interpretat si rolul Dr. Robert Gallo in filmul pentru TV-And the Band Played On(1993).

In 1995, a jucat ca un rol de Presedinte in filmul lui Michael Moore-Canadian Bacon. In 1996, Alda a fost Henry Ford in Camping With Henry and Tom, bazat pe o carte scrisa de Mark St. Germain. Incepand cu anul 2004, Alda a avut un rol permanent in emisiunea BBC-ului The West Wing, jucand rolul unui Senator Republican U.S. si candidatul la presedentie Arnold Vinick pana cand show-ul s-a incheiat in May 2006. In August 2006, Alda a castigat premiul Emmy pentru rolul Arnold Vinick in sezonul final al The West Wing.

In 2004, Alda a interpretat rolul unui Senator conservator al Maine-Owen Brewster in filmul lui Martin Scorsese,The Aviator, in care a jucat alaturi de DiCaprio.

In decursul carierei sale, Alda a primit 31 nominalizari la premiile Emmy si doua la premiile Tony si a castigat sapte premii People's Choice, sase premii Golden Globesi trei Directors Guild of America.

Alda a scris deasemenea cateva dintre povestile si poemele care au aparut in show-ul de televiziune Free to Be... You and Me a lui Marlo Thomas.
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one