The search engine uses only one word / Motorul de cautare foloseste un singur cuvant.


观看在线电影
整个时代最优秀的电影

Recieve news about this website directly to your mailbox
Please retype the anti-spam code "6312"
Edward Norton s-a născut la 18 august 1969 la Boston, Massachusetts, USA, într-o familie destul de privilegiată. Bunicul său din partea mamei, un întreprinzător filantrop, a fost foarte implicat în dezvoltarea oraşului în care Edward a copilărit, Columbia, Maryland. De asemenea, împreună cu bunica sa din partea mamei, acesta a fondat Enterprise Foundation, o organizaţie non-profit care se ocupă de proiecte umanitare în beneficiul persoanelor fără adăpost. Tatăl său, Edward, avocat, a lucrat pentru The National Trust for Historic Preservation, iar mama sa, Robin, a fost membru fondator şi director executiv al aceleiaşi fundaţii. Mama sa a murit la 6 martie 1997 de cancer. Edward are un frate şi o sora mai mici, James şi Molly. Edward a fost atras de actorie încă de la vârsta de 5 ani şi a fost student în diferite şcoli de teatru. A absolvit facultatea Yale cu specializarea istorie. După absolvirea facultăţii, Edward pleacă la Osaka, Japonia, pe post de consultant la fundaţia bunicului său. Se intoarce înapoi în America şi se stabileşte la New York, unde îşi începe cariera actoricească.

Iniţial, Edward se afirmă în teatru, alături de trupa Signature players, care pune în scenă opere ale scriitorului şi regizorului Edward Albee. În 1996, Norton apărea pe scenă în piesa lui Albee intitulată Fragments, iar la Hollywood se căuta un actor care să joace alături de Richard Gere în Primal Fear. Rolul respectiv fusese oferit iniţial lui Leonardo di Caprio, dar acesta l-a refuzat. Deoarece căutările producătorilor păreau să nu dea rezultate, Richard Gere s-a aflat la un pas de a renunţa la proiect. Dintre cei 2000 de candidaţi însă s-a remarcat tânărul Edward Norton, care a impresionat atât de mult cu interpretarea sa, încât a fost contactat, chiar înainte de premiera filmului, pentru alte două roluri: unul în filmul lui Woody Allen, Everyone Says I Love you, şi celălalt în filmul lui Milos Forman, The People vs. Larry Flynt, ambele având premiera încă în acelaşi an. Pentru rolul din Primal Fear, Edward Norton a câştigat un Golden Globe şi a fost nominalizat la premiul Oscar. Doi ani mai târziu joacă rolul unui neo-nazist în American History X, rol pentru care a fost nevoit să câştige 15 kg de muşchi. Şi pentru acest rol a fost nominalizat la Oscar, de data aceasta pentru rol principal. Un an mai târziu joacă în aclamatul Fight Club, iar în 2000 debutează ca regizor şi producător în Keeping the Faith.

Filmografie

* Primal Fear, 1996
* The People vs Larry Flynt, 1996
* Everyone says I Love You, 1996
* Rounders, 1998
* American History X, 1998
* Fight Club, 1999
* Keeping the Faith, 2000
* The Score, 2001
* Death to Smoochy, 2002
* Frida, 2002
* Red Dragon, 2002
* 25th Hour, 2002
* The Italian Job, 2003
* Strange Days on Planet Earth (documentar realizat de National Geographic), 2004
* Kingdom of Heaven, 2005
* Down in the Valley, 2006
* The Illusionist, 2006
* The Painted Veil, 2006
* Pride and Glory, 2007
* Motherless Brooklyn, 2007
* The Incredible Hulk, 2008
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one